wtorek, 20 lipca 2010

Poranna kasza manna z olejem z pestek dyni

Skład:

[Słodki] Kasza manna
Cukier (lub coś innego do słodzenia)
Bakalie
[Gorzki] Imbir, Kardamon
[Słony] Szczypta soli (symboliczna)
[Kwaśny] Jabłka lub truskawki, lub kropla cytryny (lub inny kwaśny owoc)
[Ostry] kurkuma
[Słodki] Cynamon, olej z pestek dyni

Na wrząca wodę (Ogień) wrzucamy kaszę mannę (Ziemia), dodajemy cukru (miodu fruktozy, kto co woli do słodzenia, albo nic dla ascetów – najzdrowiej). Dodajemy orzechy, rodzynki – generalnie bakalie – większość z przemiany Ziemi, ale lepiej sprawdzić tabelę, bo włoskie np. mogą być do metalu. Potem przyprawy (Metal) kardamon, imbir wedle uznania. Ja lubię sporo kardamonu. Troszeczkę soli (Woda), potem kilka kropel cytryny, albo jabłko lub truskawki (Drzewo). Następnie dodaje szczyptę kurkumy (Ogień). Następnie cynamon (Ziemia). Na końcu rozkładam do miseczek i polewam olejem z pestek dyni. Pestki Dyni i dynia są z przemiany Ziemi, więc olej zakładam, że też, zwłaszcza, że jest słodki.
Po zakończeniu dodawania składników z każdej przemiany trzeba trochę odczekać. Zwykle ok. 2 minut, ale ponieważ tu wszystko gotuje się szybko, ja tyle nie czekam. Za to dokładnie mieszam po każdej przemianie.
Pychota na dobry poczatek dnia..
Acha.. Kuchnia 5 Przemian zaklada ograniczenie cukrów, więc lepiej nie przesadzać. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz